2013. június 25., kedd

Tárkony (fűszer) NÖVÉNY - Jelenlegi ára: 500 Ft

Tárkony (fűszer) növény 
Kertbe, cserépbe, virágládába, erkélyre.
További termékeim:  Csodaszepviragok termékei a TeszVesz piacterén
Kérlek, nézd meg a többi aukciómat is, hátha találsz még valami hasznosat, így a postaköltségen tudsz spórolni.
Az ár gyökeres növényre vonatkozik, mely 500. -ft
Nyugat-Ázsiából származó, évelő növény, mely régebben a legtöbb házban kedvelt fűszer volt. Magyarországra Erdélyből került.
A tárkony gyökere rövid sarjakat fejleszt. Két változata ismert, a francia és az orosz tárkony. A francia tárkony zamatosabb, kellemesebb ízű növény. A francia tárkony 1-1, 3 m magas felálló szárú növény.
A hazai klíma alkalmas a termesztésére. Meleg fekvésű, jó vízgazdálkodású talajokon termeszthető eredményesen. Jelentéktelen kicsi virága nem érlelnek csíraképes magot. Ezért ivartalanul szaporítják, tőosztással.
A felszedett töveket szedjük szét, hogy a gyökerekhez elegendő hajtórügy is tartozzon, és ültessük helyükre. Jól szaporítható leválasztott gyökeres sarjjal is.   Ültetés után a töveket öntözzük be alaposan. Ültetésre alkalmas időszak  augusztus - szeptember, vagy április.
Felhasználása:
Virágzás előtt a hajtásokat a talaj felett 10 cm-re vágjuk vissza, és árnyékos, szellős helyen szárítsuk meg. Az ősszel telepített tövek következő évben már vághatóak.
A szárított tárkony sokat veszít zamatából. romáját úgy őrizhetjük meg a legjobban, ha néhány ágacskát ecetben vagy olajban teszünk el.
A tárkony jól fejlődik a lestyán társaságában.
Nevelhetjük cserépben is, ekkor azonban több gondoskodást igényel: Nagyobb agyag cserepet válasszunk, jó minőségű, humuszban gazdag talajra lesz szükségünk, és az edény aljára készítsünk vízelvezető drénréteget. A gyökerek sok oxigént igényelnek, és nem viselik a pangó vizet. Földje ne száradjon ki, és rendszeresen öntözzük.
A tárkony különösen a bárány ízéhez illik, de ízesíthetünk vele tejföllel ízesített párolt csirkét, tyúkot is. Ha a tárkony-ágat enyhe ecetbe áztatjuk, tárkonyos ecetet kapunk, ebből pár cseppet kell csak önteni minden savanykás raguba, és máris különlegessé válik tőle. Szárított, őrölt változata is kitűnő fűszer.
Kérdezz nyugodtan, ha bármire kíváncsi vagy.
Köszönöm, hogy benéztél hozzám.



Jelenlegi ára: 500 Ft

Az aukció vége: 2013-07-13 21:16
. Tárkony (fűszer) NÖVÉNY - Jelenlegi ára: 500 Ft

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése